Povesti ciudate despre vin

Vinul rosu s-ar putea sa nu fie asa de bun pentru organism. Ati auzit vreodata despre paradoxul francez? Francezii mananca foarta multa mancare plina de grasimi si cu toate astea nu sufera de boli de inima. Vreme de multi ani oamenii de stiinta au crezut ca vinul rosu este cel care le da o speranta de viata mai mare si o longevitate uimitoare.

Un ingredient al vinului e resveratrolul, un antioxidant puternica care lupta cu fel de fel de boli, printre care si cele de inima, cancer, inflamatii de orice fel. Pe de alta parte, este posibil sa fi supraevaluat eficienta acestul polifenol. La inceputul lui 2014, cercetatorii de la Universitatea John Hopkins au publicat un studiu sugerand ca resveratrol nu e chiar asa de special si puternic. Intre 1998 si 2009, oamenii de stiinta au supravegheat 800 de subiecti din doua orase italiene. Toti aveau 65 de ani si gustau din cand in cand cantitati moderate de vin rosu. Niciunul nu a trait exceptional de mult. De fapt, 268 dintre ei au morit, 174 au avut boli de inima si 34 s-au trezit cu cancer. Paradoxul frantuzesc mai trebuie cercetat. Misterul inca planeaza asupra sa.

Multumiti viespilor pentru vin. Nimeni nu adora viespile. Au un ac de care toti ne temem, au atitudine si sunt neprietenoase. Desi ne inteapa fara motiv si ne duc la urgenta, ar trebui sa fim recunoascatori viespilor pentru… vin. Vara, fungii Saccharomyces cerevisiae creste pe bobul de strugure de vin, sursa principala pentru vin, bere, paine. Insa fungii nu sunt prezenti pe struguri de la inceput, asa ca vinul nu prea are acelasi gust. Problema e ca fungii cresc vara, iarna nu apar. Aici intervin viespile. Viespile adora strugurii – dar si oamenii, clar, pe care-i inteapa pana nu mai potJ-, vara ciugulesc din ei si se duc prin cuiburile lor sa dea de mancare la pui. Cand mananca fructele, viespile introduc in stomacul lor si „drojdia”, fungii aceia, care reusesc sa supravetuiasca luni intregi. Cand isi hranesc micutii, viespile le dau fungii „bebelusilor” viespi. Cand larvele ajung la maturitate, reintroduc fungii in vii si procesul reincepe.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>