Panourile fotovoltaice – sursa ieftina si regenerabila de electricitate

Energia solara este un subiect despre care se vorbeste tot mai mult in ultima vreme, atat pe fondul cresterii pretului energiei electrice, cat si pe fondul unor discutii tot mai ample pe teme ecologice. Energia solara poate fi convertita in energie termica, prin intermediul panourilor solare si in energie electrica, prin intermediul din ce in ce mai cunoscutelor panouri fotovoltaice.

Acestea capteaza energia solara folosind celule fotovoltaice, care nu au nevoie neaparat de lumina solara directa, ci pot genera electricitate si in zile mai putin insorite. Celulele fotovoltaice sunt legate in serie si in paralel formand panouri fotovoltaice de diferite puteri si dimensiuni, in functie de necesitate. Cele mai folosite astfel de panouri sunt cele intre 50 si 70 W cu suprafata de aproximativ o jumatate de metru patrat, ideale pentru locuinte personale. Pentru case in care consumatorii de energie (eletrocasnice, centrale, pompe de apa, electronice, etc) sunt mai numerosi se pot lega mai multe panouri intr-un sistem fotovoltaic.
Avantajele acestor panouri fotovoltaice sunt incontestabile, primul dintre ele fiind acela ca dupa montarea lor costurile pentru electricitate vor fi reduse semnificativ. Un alt avantaj important este ca sunt o solutie ecologica de a genera electricitate, energia solara fiind o sursa regenerabila de electricitate si practic inepuizabila.

Panourile cu celule fotovoltaice arata asemanator cu panourile solare insa functioneaza diferit.
Folosite la scara din ce in ce mai mare, panourile fotovoltaice sunt o solutie ideala pentru locuinte amplasate in zone indepartate, unde accesul la reteaua de curent este imposibil sau foarte scump, fie acolo unde se doreste o economie la factura de curent.
Costurile pentru instalarea unui sistem cu panouri fotovoltaice variaza in functie de numarul de panouri necesare, si cuprind in general costurile pentru panouri, regulator de incarcare solar, acumulator solar si invertor, acesta din urma transformand curentul continuu pe care il genereaza panourile in curent alternativ, necesar pentru functionarea aparaturii.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>