Jose Delgado

Ce ati fi facut daca va trezeati pe strada fata in fata cu un taur care alerga rapid si foarte nervos spre dvs.? In afara de situatia in care erati vreun toreador neinfricat fugeati mancand pamantul. Insa Jose Delgado gandea altfel. Nu s-a luptat niciodata cu vreun taur pana sa ii iasa in fata un taur care alerga spre el cu o viteza uimitoare. Din fericire, a supravietuit acestei situatii. Insa de ce sa faca asa ceva? Ei bine, da, ati ghicit, pentru stiinta.

Delgado era un neuropsiholog de eleita care a lucrat la Universitatea Yale din 1946 pana in 1974 si a fost primul care a intreprins experimente pe implanturi de creier animal. El era fascinat de anamotia neuronala a animalelor si isi dorea sa ajunga sa le controleze emotiile si actiunile. Dupa multi ani de experimente greoaie el a inventat cateva device-uri sofistivcate, unul dintre ele fiind numit stimoceiver. Este un fel de stimulator cardiac care stimula electric o anumita zona din creierul animalului atunci cand se apasa pe o telecomanda electrica. Cu ajutorul acestui intrument putea controla emotiile si miscarile animalelor doar miscand un switch. Pentru a demonstra puterea stimoceiver-ului, Delgado a condus un experiment care il va fi putut costa viata: a implantat device-ul in creierul unui taur si a lasa animalul sa alerge spre el la viteza maxima. Omul de stiinta era calm in vreme ce taurul se indrepta cu siguranta maxima sa-l faca praf.

Cand a actionat telecomanda animalul s-a oprit deodata si a plecat in treaba lui. Experimentul sau a deschis calea catre tratamentele moderne pentru depresie sau schizofrenie. Din cauza unor probleme de etica, munca sa nu a fost pusa in practica niciodata si nu a fost acceptata de comunitatea medicala.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>