Cel mai mare dezastru ecologic

Picher din Oklahoma.

Picher a aparut dupa ce depozite de plumb si zinc au fost descoperite in 1914. De vreme ce ambele metale erau utile in Primul Razboi Mondial, numarul celor care locuiau si munceau acolo a crescut simtitor. Mai mult de jumatate din cantitatea de plumb si zinc ce a fost folosita pe front a venit din minele de acolo. Intr-o perioada scurta orasul a devenit cel mai mare exportator de plumb si zinc din lume.

In urma exploatarilor insa a ramas un bioprodus foarte toxic, ca o creta. Dupa ce s-a terminat cu mineritul in anii 1970, erau peste 178 de milioane de tone din acest produs toxic, imprastiat peste tot prin oras. Nestiind ce toxicitate are produsul a fost folosit de oameni, toata lumea considera produsul un fel de nisip si era utilizat peste tot. In anii 1990 s-a tras un semnal de alarma asupra deficientelor de invatare si legaturii acestei probleme cu plumbul.

In sangele copilasilor de acolo s-au gasit cantitati uriase de plumb, autoritatile au vrut sa curete orasul, dar nu au avut cum din cauza terenurilor si canalizarii precare. Pentru ca tot apareau gauri in sol si cladirile stateau sa se prabuseasca, autoritatile au evacuat aproape toti oamenii de acolo. Si astazi orasul are inca un nivel urias de toxicitate, in zilele cu vant puternic cantitati mari de substanta toxica ajung iar prin oras, viata salbatica e distrusa, pasarile migratorii mor pe capete cand traverseaza orasul, otravite cu zinc.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>