Bengkala – limbajul semnelor

Bengkala. Satul in care toata lumea vorbeste prin limbajul semnelor. Se intampla ca 2-3 copii din 1000 sa fie surzi sau partial surzi. In Bengkala, un mic sat din nordul Indoneziei, 42 din 3000 de rezidenti sunt surzi din nastere. Aparitia surzeniei se datoreaza unei gene, DFNB3, care si-a facut loc in structura genetica a oamenilor de acolo de sapte generatii. Pentru ca e asa de intalnita in sat, nimeni nu se mai minuneaza ca e surd sau ca altii sunt surzi.

Surzii primesc acelasi tratament social ca si restul lumii din sat, copiii surzi merg la scoala alaturi cei normali, iar toata lumea se intelege prin semne. O legenda spune ca doi magicieni puternici s-au blestemat unul pe altul sa fie surzi si de aici si numele satului care inseamna un loc unde sa se ascunda cineva. Surzii au propria comunitate in sat si se considera mai puternici din punct de vedere psihic si mai onesti, mai loiali. Garzile surde vin mai devreme la lucru, sunt mai stricte, isi fac treaba mai bine, ii bat pe criminali pentru ca nu ii aud tipand.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>